Ciasto czekoladowe z malinami
Przygotowanie pysznego, domowego ciasta to nie lada sztuka. Sprawdź przepisy na domowe ciasta! Ciasto czekoladowe z malinami to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Aby rozpocząć, będziemy potrzebować 200g gorzkiej czekolady, 150g masła oraz 4 jajka. W pierwszej kolejności rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodając do niej stopniowo masło. Następnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno. Połączamy czekoladę z żółtkami, delikatnie dodając ubite białka. Na koniec, wsypujemy 150g malin i mieszamy wszystko razem. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.
Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
Kolejną propozycją jest ciasto marchewkowe z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich. Aby rozpocząć, potrzebujemy 3 duże marchewki, 200g cukru, 150ml oleju roślinnego oraz 4 jajka. Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie mieszamy je z cukrem, olejem i jajkami. Następnie dodajemy 200g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy, dodając na końcu posiekane orzechy włoskie. Ciasto wylewamy do foremki i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Ciasto jogurtowe z owocami
Jeśli lubisz lekkie i orzeźwiające smaki, to ciasto jogurtowe z owocami będzie strzałem w dziesiątkę. Potrzebujemy 250g jogurtu naturalnego, 150g cukru, 3 jajka oraz 300g mąki. W pierwszej kolejności ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jogurt i mąkę, dokładnie mieszając. Do masy możemy dodać ulubione owoce, takie jak truskawki, maliny czy brzoskwinie. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi
Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi to doskonała propozycja na aromatyczny deser. Będziemy potrzebować 500g mąki, 20g drożdży, 150ml mleka, 80g cukru oraz 100g masła. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na chwilę, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia, a potem formujemy placek, na którym układamy owoce leśne. Całość pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut.